Daarom

Schrijven is ploeteren en ploeteren doe je dikwijls niet alleen voor je plezier. Zo nu en dan dringen zich echter zaken op, waarvan ik vind dat ik er iets over moet schrijven. Die komen voort uit mijn engagement met hedendaagse beeldende kunst. Al enkele jaren plaats ik wetenswaardigheden over kunst op mijn blog, veelal portretten van beeldende kunstenaars. Maar het kan ook over actuele tentoonstellingen gaan, een kunstwerk dat me intrigeert, een oude makker die ik op een schilderij van Marlene Dumas ontdekte, het Marfa van Donald Judd in Texas, een kunstverzamelaar of een ‘vergeten’ conservator, die minimal art naar Nederland haalde. Alles schrijf ik vanuit een persoonlijke invalshoek.

Eigenlijk zijn de verhalen vanwege de lengte, niet zo geschikt voor internet. Uit de reacties blijkt, dat ik er toch veel mensen een plezier mee doe. Het lezen van de benodigde literatuur, het bezoek aan tentoonstellingen en het contact met kunstenaars, vooral de atelierbezoeken zijn altijd inspirerende momenten. En dan blijkt het schrijven daarna niet zelden een aangename bezigheid.

Door op (een van) onderstaande foto’s te klikken kom je automatisch op actuele berichten.

De komende maanden zet ik het publiceren van artikelen over beeldende kunst op mijn website even op een laag pitje. In 2017 ga ik namelijk onderzoek doen naar het leven, de kunst en de kunstpolitieke activiteiten van de Haagse kunstenaar Bob Bonies. Voor het uitvoeren van dit onderzoek ontving ik een werkbijdrage van het Mondriaanfonds. Het komend jaar zal ik op mijn website regelmatig verslag doen van dit onderzoek.

 
Bonies, deel 10 (l)
Bonies, deel 9 (r)

 
Bonies, deel 8 (l)
Bonies, deel 7 (r)


Bonies, deel 5 (l)
Bonies, deel 6 (r)

 
Bonies, deel 3 (l)
Bonies, deel 4 (r)

11a 
Bonies, deel 1 (l)
Bonies, deel 2 (r)

19 6.--Jan-van-de-Velde,-gravure-van-Johannes-Torrentius-(1628)
Rosemin Hendriks (l)
Torrentius (r)

18 16. Sweet Apples (sour version), 2006, 50x75cm
Tomas Rajlich (© Marianne Dommisse, 1992) (l)
Ina van Zyl, Sweet Apples (sour version), 2006 (r)

23 18.-Gouache,-z.j
Gerco de Ruijter (foto mm) (l)
Toon Kelder, Gouache, z.j., collectie Heden (r)

8. Keramische schaal HGM - kopie 24. Z.T 2015 aquarel 17 x 26 cm
Christie van der Haak, Installatie Gemeentemuseum (detail), 2015-16 (l)
Marena Seeling, Z.T. 2015 aquarel  17 x 26 cm

19. Sechsoperafragmente 22
Sef Peeters, Sechs Opera Fragmente, 1984, Verlag Zweitschrift en Galerie Wittenbrink (l)
Bas Jan Ader & Ger van Elk Overzicht tentoonstelling bij Gallery Grimm

10. Jaardiagram van de onveranderlijke schemeringscyclus in de lage landen, 2013 Auke-in-atelier-290715
Jan Andriesse (l)
Auke de Vries op zijn atelier, juli 2015 
(r)

8. Roland Schimmel aan het werk 16-3
Roland Schimmel aan het werk (l)
Joost Conijn in Afrika, 2010 (r)

18. Rihards Stibelis, AS, 2006 21
Inta Ruka, deel 1 en deel 2 (l)
Oog in oog met André Smits, 2013. Foto: Sandra de Groot (r)

1A Actieradius 1986
Alfred Eikelenboom, monument bij de penitentiaire inrichting De Schie, Rotterdam, 1990 (l)
Pieter Laurens Mol, Actieradius, 1986 (r)

12. Colonnade kleurets 65x50 16. Z.T (Auto 1) 1989 collectie Heden
Willem van Genk, Colonnade kleurets (l)
Nies Vooijs, Z.T. (Auto 1) 1989, collectie Heden (r) 

10 31
Tomas Rajlich, Zonder titel, 1984. Verworven bij galerie Artline in 1985 (l)
Opslag koppen in atelier van Gert Germeraad, september 2014 (r)

23
Frank Halmans, Bunkertjes in het atelier, januari 2014

  
‘Holland Dada’- nummer van Merz, januari 1923, uitgave van Kurt Schwitters te Hannover (l)
Rob Knijn, ‘Leven, of zoiets’ in een pot (r)

  Gerry de kraai, Henk Rijzinga, Den Haag
Marten Hendriks, Firmament, rendering, piezografie, 2010 (l)
Henk Rijzinga, Gerrie de kraai, 1989 (r)

3   Theo Jansen
Jan van Munster, Energiecirkel, VZW Mechelen (B), 2009 (l)
Theo Jansen aan het werk bij strandpaviljoen De Fuut, 20 juli 2013 (r)

21   Marcel-van-Eedeen---Dusseldorf
Piet Dieleman op zijn atelier, 27 juli 2013 (l)
Marcel van Eeden, Düsseldorf
, 1999. Collectie Heden (r)

Werkzaamheden

Mondjesmaat adviseer ik tegenwoordig beeldend kunstenaars en culturele instellingen, zoals de stichting IK in Vlissingen. Verder bedenk ik af en toe een kunstproject of schrijf erover.

Bestuursfuncties bekleed ik bij ‘Het departement van het dagelijks leven’ te Amsterdam, De Vrije Academie / GEMAK en de stichting Picture Ahead, beiden in Den Haag; ook jureer ik bij de Buning Brongers Prijzen. Bij PUM ben ik senior-expert. Onlangs was ik nog op missie in Georgië om een galerie in Batumi te adviseren. Af en toe fungeer ik als curator bij een tentoonstelling, zoals onlangs voor ‘Body in motion’.

Achtergrond

In de zestiger jaren haalde ik het Hoger Burger School-diploma (1965) en studeerde op Nijenrode (1969). Salomon van Ruijsdael schilderde kasteel Nijenrode al in 1623 op het doek Gezicht op de Vecht, wel op de achtergrond. Na die studie bleef Nijenrode bij mij ook wat op de achtergrond. Niet zozeer in de functie van (cultureel) medewerker bij de Zweedse Kamer van Koophandel, maar veeleer als directeur van de Haagse kunstinstellingen Artoteek en Artbank, in 2007 opgegaan in kunstcentrum Heden. Die functie was een mooie mix: kunstinhoudelijk, cultureel management en organisatie van kunstprojecten en tentoonstellingen. 35 jaar heb ik er vol energie en met veel plezier gewerkt. Een goed overzicht van alle activiteiten staat in de uitgave 38, Kroniek van een ideaal waarin ook bijdragen van Jan Mulder, Helga Ruebsamen, Hans Vervoort, Herman Vuijsje en Gerrit Willems zijn opgenomen.

     

Over diverse onderwerpen in de beeldende kunst heb ik kunnen schrijven (Beeldende Kunstenaars Regeling, kunstuitleen, ontwikkelingen in de Haagse beeldende kunst, Dada, hedendaagse kunst in Indonesië etc.). Over diverse kunstenaars heb ik publicaties en catalogi samengesteld: Bonies, Piet Dirkx, Teun Hocks, Piet Moget, Pieter Ouborg, Aline Thomassen, Gerard Verdijk e.a. Alle uitgaven, voor zover niet uitverkocht, kun je bij Heden bestellen (www.heden.nl/publicaties).

Mijn weblog heeft geen winstoogmerk. Het gebruikte beeldmateriaal is zoveel mogelijk afkomstig van degenen over wie ik schrijf. Voor het overige beeldmateriaal is niet altijd toestemming gevraagd. Mocht er iemand bezwaar maken dan wordt de betreffende foto, video enz. verwijderd. 

Fotografie in de header: Bram Harkes (1), Gerard Fieret (1), Joost Conijn (1), Marten Hendriks (1), Marijn Schenk (1) en Michiel Morel (10)